Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


1960. február 14 - én született a kisbéri ménesben. Tenyésztője Rádoki József, a ménes újjászervezője. Az angol telivér mén apja a kiváló versenyló Imi, anyja az olasz importból vásárolt kanca, Hurry. Az aranyszőrű pej csődört már fiatalon félreismerték. A szakértők rossz véleményeket írtak róla, mivel nem volt "tipikus" telivér. A nagytermetű, csókaszemű mén első ránézésre nem ígért sokat : a homlokától a szájáig széles hókával díszített sárga szőre, élénksége és kesely lábai nem jellemzők a jó telivérekre                                        

Kép   A hippológusok szerint az ilyen jegyekkel rendelkező lovak "puhák", sérülékenyek, nem szeretnek küzdeni, versenyző képességük sem jó. Imperiál egy fiatal trénerhez Aperianov Zakariáshoz került, az ő keze alatt futotta le fantasztikus pályafutását. Már az első versenyeken rácáfolt a kinézetét illető babonára. 3 versenyévedban 1962 - 1964 között nem akadt ellenfele a versenypályán, Magyarországon veretlen maradt. 26 - szor startolt  21 - szer nyert.

Megnyerte az Osztrák Derbyt, a Magyar Debyt, a Szocialista Országok Nagydíját, kétszer az Ausztriai Díjat. Legnagyobb sikere egy 2. helyezés a Baden-Badeni Nagydíjon. Már a 2 évesen megnyert Ausztriai Díjbeli 6 hosszas győzelmére felfigyeltek a szakértők. Abban az évben futott Prágában, sőt még Magyarországon is győzött.

3 évesen 2 derbyt nyert magyar pályarekorddal, majd Baden-Badenben 12 lovas nemzetközi mezőnyben az egész német élgárdát, francia és olasz lovakat leelőzve, 1 hosszal kapott ki egy későn érő, 5 éves angol telivértől Espressotól. Ez olyan nagy siker volt, hogy 1963 őszén Espressoval együtt meghívást kapott a a világ 11 legjobb lovának megmérettetésére Washington D.C. - be. Imperiál egy fárasztó idénnyel a lábaiban megérkezett az ellentétes irányú, balkanyaros pályára. Ez a futam már erősnek bizonyult számára, Espresso negyedik lett, Imperiál a szovjet fedezőmén Ivory Tower mögött hetedik helyezéstért el.

Kép Így is megelőzött 3 lovat a világ 10 legjobb versenylovának tartott telivérjei közül.

4 évesen már európai hírességként ünnepelték országszerte. 1964 - ben újabb németországi nagydíjgíőzelmek után Skandináviából is győztes trófeával, a malmői Jubileumslöpming serlegével tért haza. Abban az évben hatszor nyert, egyszer kikapott a kiváló német Mercuristól. Ezután ismét Baden-Badenben futott, ahol Espresso győzött, Imperiál nem ért el helyezést.  Ezzel pályafutása befejeződött, de elkezdődött nagyszerű tenyészkarrierje. Bár képességeit a szakemberek szerint nem használták ki megfelelően, mégis sokszor fedezőmén sampion, 8 derbygyőztes apja. 

5 évesen már nem versenyzett, a lábai kifáradtak, meggyengültek. Csaknem negyedszázadot töltött a Dióspusztai, majd a bakonyi Kerteskői Ménesben tenyészménként. 531 utódja közül 348 indult versenyen,  összesen 900 díjat nyertek Magyarországon és világszerte.

Talán még több eredmény születhetett volna, ha a csődör nem olyan válogatós: a szürke kancákat kedvelte leginkább, ám azokból kevés van a telivérek között. Így sokszor megesett hogy fedeztetéskor egyfajta afrodiziákumként szürkével kecsegtették, majd a döntő pillanatban más, kijelölt kancát toltak elé.

A legendás Imperiál 1989 - ben Kékestetőn pusztult el. Az egész nemzet gyászolta.

 
 

 

ProfilképUtolsó képArchívum

Naptár
<< Február / 2020 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 116619
Hónap: 2019
Nap: 70